Button ve Jbutton (Düğme) Sınıfları
Button’a (düğme) basılınca belirli işlemlerin yapılmasını başlatan bir sınıftır. Graphic ara birim kullanım (GUI) programlarını veya aplet programlarını konsol programlarından ayıran en önemli özellik, GUI lerin işlem kökenli olmasıdır. Diğer bir deyimle kullanıcının başlatacağı işlemleri yapar ve kullanıcının yeni bir işlem tanımlamasını beklerler. Bu işlemleri yapan sınıflar java.awt.event kütüphanesinde tanımlanmıştır. Bu kütüphanede en çok kullanacağımız sınıflar hiyerarşi düzeninde şöyle verilebilir :
Java.util.EventObject
· Java.awt.AWTEvent
· ActionEvent // Bir düğme (Button) basıldığında,Listeden (List) iki klikle bir seçim yapıldığında veya menüden seçim yapıldığında kullanılır.
· AdjustmentEvent // aşağı yukarı kaydırma çubuğunda (scroll bar) bir işlem yapıldığında kullanılır.
· ItemEvent // List veya CheckBox kliklendiğinde (bir kere) kullanılır.
· ComponentEvent //appletteki elemanların gizlenmesi, boylarının değiştirilmesi, veya değişik yerlere alınması amacıyla kullanılır.
· ContainerEvent //Containera(applete) yeni bir eleman eklenirken veya çıkarılırken kullanılır.
· FocusEvent //herhangi bir applet elemanı kullanılmaya başlandığında on plana çıkarılmak, ve kullanılmadığında arka plana atılmak istendiğinde kullanılır.
· PaintEvent
· WindowEvent //pencere açılıp kapandığında,küçültülüp büyütüldüğünde vb. kullanılır.
· InputEvent
· KeyEvent //keyboarddan bir girdi alındığında kullanılır
· MouseEvent //mouse dan bir girdi alındığında kullanılır
Kullanıcı bir applet veya pencere tipi başka Container programı yazarken dinleme ile ilgili iki işlem yapar ilk işlem herhangi bir GUI dan bir girdi olup olmadığını dinlemek olduysa kaydetmek ikincisi ise bu işlemin sebep olacağı işlemleri oluşturmaktır. Dinleme işlemini yapan metotlar şunlardır :
Java.util.EventListener
· ActionListener
· AdjustmentListener
· ComponentListener
· ContainerListener
· FocusListener
· ItemListener
· KeyListener
· MouseListener
· MouseMotionListener
· TextListener
· WindowListener
Bu metotların bir çoğunu ilgili örneklerde yeri geldiğinde kullanacağız. Şimdi aynı sonucu veren button örneği ile bu kavramı biraz daha açmaya çalışalım:
Örnek-2;
import java.applet.Applet; import java.awt.*; import java.awt.event.*; public class sample extends Applet { private Button B1,B2; public void init() { B1=new Button(“B1”); B1.addActionListener(new B1Basilinca(this)); add(B1); B2=new Button(“B2”); B2.addActionListener(new B2Basilinca(this)); add(B2); } } class B1Basilinca implements ActionListener { Applet applet; public B1Basilinca(Applet a) {applet=a;} public void actionPerformed(ActionEvent e) { applet.showStatus(” “+e.getActionCommand()+”dugmesine basildi”); } } class B2Basilinca implements ActionListener { Applet applet; public B2Basilinca(Applet a) {applet=a;} public void actionPerformed(ActionEvent e) { applet.showStatus(” “+e.paramString()+”dugmesine basildi”); } } |